Oświadczenie: Loty testowe RPAS w Krakowie w celu sprawdzenia potencjału na rzecz poprawy jakości powietrza

W związku z informacją o rzekomym rozbiciu bezzałogowego statku powietrznego opublikowaną przez RMF24 w dniu 13.02.2017 przedstawiamy poniższe oświadczenie.

W dniu 13.12.2016 w koordynacji firmy Novelty RPAS z Urzędem Miasta Kraków, Strażą Miejską oraz ArcelorMittal Poland odbyły się zaplanowane loty nad Nowohuckim Obszarem Gospodarczym.

Celem misji było wykonanie w świetle widzialnym inwentaryzacji potencjalnych źródeł emitujących zanieczyszczenia z obszaru Nowohuckiego Obszaru Gospodarczego. Dokonana inwentaryzacja ma wspierać procesy decyzyjne dotyczące planowania procesów kontroli poszczególnych zakładów przemysłowych zlokalizowanych na tym terenie.

Samolot bezzałogowy podczas wykonywania lotu w wyniku błędu operatora zahaczył prawym skrzydłem o galerię komina wykonanego z siatki metalowej. Uszkodzenia samolotu okazały się nieznaczne. Po wymianie 1 z 6 części skrzydła oraz przeprowadzeniu testów integralności kadłuba samolot był znowu zdatny do lotu. Podkreślamy jednocześnie, że żadna infrastruktura naziemna nie została uszkodzona w nawet najmniejszym stopniu.

Miasto Kraków nie poniosło żadnych kosztów z tytułu wykonanego lotu bezzałogowego.

Planowana jest dalsza kontynuacja testów z użyciem metod fotogrametrycznych i pomiarowych przy pomocy czujników stężenia pyłów zawieszonych oraz związków chemicznych w innych lokalizacjach Nowohuckiego Obszaru Gospodarczego.

Szczegółowy harmonogram lotów jest opracowywany i zależy głównie od warunków meteorologicznych.

Współpraca firmy Novelty RPAS z Miastem Kraków jest efektem dużego zaangażowania zespołu w problematykę jakości powietrza.

Pozostałe fakty dotyczące testów:

• Przelot miał miejsce w strefie kontrolowanej Portu Lotniczego Kraków-Balice (CTR EPKK) dlatego Novelty RPAS uzyskało zgodę na loty od Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej i działało w koordynacji ze służbami kontroli ruchu lotniczego.
  • Dane fotogrametryczne zostały opracowane we współpracy z firmą Lomea Łukasz Olender i opublikowane w rozdzielczości poglądowej (GSD 6cm) w portalu WeMapo (przeglądarce danych geoinformacyjnych dostępnej on-line z każdego urządzenia z dostępem do Internetu) pierwotnie zgodnie z założeniami wyłącznie do wiadomości Zamawiającego, którym była Straż Miejska Krakowa.
  • System bezzałogowy nie doznał żadnej awarii w trakcie lotu, cały lot przebiegał zgodnie z planem lotu (automatycznie) i poleceniami operatora bezzałogowego statku powietrznego, przy zachowaniu stałej łączności. Pomimo dużego doświadczenia operatora bezpośrednią przyczyną zdarzenia był czynnik ludzki. Samolot znalazł się na kursie kolizyjnym z powodu niepożądanej zmiany planu lotu przez operatora podczas kończenia drugiego przelotu. Pierwotny plan lotu zawierał separację uniemożliwiąjąca jakąkolwiek kolizję.
  • Omawiany przypadek obrazuje jak istotny jest czynnik ludzki w wykonywaniu operacji lotniczych, zarówno tych załogowych jak i bezzałogowych. Błędy zdarzają się nawet najlepszym operatorom, pilotom, czy członkom obsługi naziemnej, dlatego tak ważne jest ciągłe szkolenie, przestrzeganie procedur i podnoszenie standardów bezpieczeństwa. Firma Novelty RPAS nieustannie podwyższa swoje standardy jakości i bezpieczeństwa, w związku z czym każde, nawet najmniejsze niespodziewane zdarzenieu traktujemy bardzo poważnie i wyciągamy z niego ważne wnioski organizacyjne i techniczne.